Blooket: (inter)actief oefenen in de midden- en bovenbouw

Het herhalen van de woordenschatwoorden bij taal, het leren van Engelse woordjes of het oefenen met spelling. Het kán heel saai zijn. Maar er is een manier om dit anders aan te pakken. Met deze online tool activeer je jouw leerlingen, terwijl ze (zonder dat ze het soms doorhebben) hard aan het oefenen zijn! Blooket is waar jouw leerlingen straks om vragen!

Hoe werkt Blooket?

Blooket is een online platform waar je als leerkracht een account aanmaakt. Je kunt oefeningen en/of woordenlijsten uit de database halen of importeren uit bijv. Quizlet. Er is al heel veel te vinden, dus veel tijd hoeft het niet te kosten. Je kiest een woordenlijst uit en kiest daarna een game om te spelen met jouw klas. Klik op ”Host” om Blooket als klas te spelen. Kinderen kunnen namelijk ook ”Solo” spelen. Er komt een klassencode op het bord te staan. De kinderen gaan naar www.blooket.com/play, vullen hun naam in en daarna de klassencode. Als iedereen zo ver is, volgt er vaak een korte uitleg, waarna de kinderen aan de slag gaan! Het digibord dient als spelbord; hier volg jij de tussenstand van de kinderen.

Welke game is favoriet?

Blooket blijft nieuwe games ontwikkelen. Hierdoor blijft het ook leuk om te spelen. Hieronder mijn drie favoriete spellen:

Crypto hack: aan het begin van het spel maken de kinderen een keuze uit drie wachtwoorden. Dit is wachtwoord wat de ander moet zien te raden. Ondertussen oefenen de kinderen met de gekozen woordenlijst. Kinderen proberen elkaars wachtwoord te raden. Als het wachtwoord niet goed is geraden, spelen ze ondertussen kleine spelletjes om weer terug in het spel te komen.

Gold Quest: de kinderen moeten steeds uit drie kistjes kiezen. Hier zit steeds iets anders onder, bijvoorbeeld het gespaarde bedrag ruilen met een ander, 20% verlies of juist 10% winst. Ondertussen krijgen de kinderen de woorden uit de woordenlijst in meerkeuzevragen te zien. Tot de laatste seconde is het spannend wie er wint!

Café: boterhammen smeren, bestellingen opnemen…het lijkt wel een echt café. Er wordt weer flink geoefend met de woordenlijsten. Met het goed beantwoorden van vragen ontvangen de kinderen extra geld. De kinderen kopen zo verbeteringen om het café nog beter te runnen. Wie is er aan het eind van de tijd de cafébaas van de klas?

Ik raad je zeker aan om Blooket een kans te geven. Niet genoeg devices? Laat kinderen samen spelen op een device. Veel plezier en…de juf/meester speelt ook wel een ronde mee toch?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *