Basisvaardigheden herhalen in de bovenbouw

Rekenen met oppervlakte, het tremawoord, grammatica of werkwoorden vervoegen in de verleden tijd. Vraag een leerkracht naar één van deze onderwerpen en ze vertellen je geheid dat deze basisvaardigheden tijd vragen om ingeslepen te worden. Basisvaardigheden die elk kind nodig heeft, maar waar vaak té snel doorheen gegaan wordt. Hoe zorg je ervoor dat in een korte tijd deze basisvaardigheden in de bovenbouw toch worden herhaald? Ik heb de ideale manier voor je!

Zo’n twee jaar geleden liep ik steeds meer tegen bovenstaand probleem aan. Eén van de belangrijkste vragen was dan ook ”Waar haal ik de (extra) tijd vandaan om dit te doen?”. Zo kwam ik op het idee om belwerk in te voeren in mijn groep in de bovenbouw. De naam zegt het al een klein beetje: werk voor of na de bel. Belwerk bestaat uit vier opdrachten per dag, vijf dagen in de week. De kinderen maken dit tijdens het zelfstandig werken. Het belwerk bestaat uit reken-, taal-, spelling- en werkwoordspellingopdrachten op het niveau van groep 7. Er is gekeken naar de leerlijn van groep 7 om het optimaal aan te laten sluiten bij het niveau van deze bovenbouwleerlingen.

Het belwerk kan op verschillende manieren worden ingezet. Hieronder drie opties:
1. Bij de start van de dag: de leerlingen komen binnen en kunnen zelfstandig de vier opdrachten maken.
2. Voor het naar huis gaan: de leerlingen maken het belwerk na een lesdag.
3. Huiswerk: enkele leerkrachten die het belwerk al eerder hebben aangeschaft, gebruiken het ook als huiswerk
Ik ben zelf fan van optie 1 en 2, omdat ik vind dat het het meest effectief is als het dezelfde dag wordt nagekeken en besproken. Je hebt als leerkracht dan een mooi uitgangspunt om met kinderen verder aan bepaalde doelen van de basisvaardigheden te werken.

Je kunt het belwerk zelf na laten kijken door de kinderen. Zet het antwoordenblad (zie leerkrachthandleiding) bijvoorbeeld in Google Classroom of op het digibord. Nog fijner is het samen nakijken van de opdrachten. Het kost niet veel tijd (het zijn immers maar vier opdrachten) en jij krijgt meer informatie over hoe de leerlingen het hebben gemaakt. Hierna kun je, bijvoorbeeld de volgende dag, heel gemakkelijk nog kinderen bij je roepen om extra instructie te geven.

Aan het begin is het even wennen om de kinderen zelfstandig hiermee aan het werk te laten gaan. Ik kijk het vaak samen na net voordat de bel aan het einde van de middag gaat. Echter heeft het belwerk bewezen dat de basisvaardigheden voor rekenen, taal, spelling en werkwoordspelling veel beter zijn ingeslepen. Inmiddels gebruik ik het al zo’n drie jaar met succes in mijn groep 7.

Tot nu toe is het belwerk alleen beschikbaar voor groep 7. Benieuwd geworden? Neem hier een kijkje.

groep7-herhalen-basis-basisvaardigheden

Wat bevat de download?
De download van het belwerk bevat:

  • Leerkrachthandleiding met antwoorden (PDF-document)
  • Leerlingenboekje (PDF-document)
  • Leerlingoverzicht voor de leerkracht (Google Spreadsheet)
  • Leerlingoverzicht voor de leerling (Google Spreadsheet)

Hoe zorg jij ervoor dat je (extra) tijd vrij maakt voor het herhalen van de basisvaardigheden? Laat het weten in de reacties onder dit bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *