3 tips om mindset te bespreken in de bovenbouw

Je ziet het steeds meer voorbij komen: mindset bespreekbaar maken in het basisonderwijs. Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’. Het staat voor de manier waarop kinderen (en volwassenen!) denken over zichzelf en in het bijzonder over hun intelligentie en kwaliteiten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een vaste mindset en een groeimindset. (Platformmindset.nl, 2023). Maar hoe maak je een begin met het bespreken van mindset in jouw bovenbouwgroep? Ik geef je in dit blogbericht drie tips om aan de slag te gaan.

 1. Platform Mindset

  Nog helemaal niet bekend met mindset? Dan raad ik je aan om een kijkje te nemen op www.platformmindset.nl. Lonneke en Inge leren je alles over de basis van mindset. Je vindt er veel artikelen, (gratis) downloads en je kunt toffe webinars volgen over mindset. Heel handig als je nog niet weet hoe je moet beginnen met het mindset bespreken in de bovenbouw.
 2. De mindsetlessen van juf Joyce

  Je hebt je ingelezen over mindset en wilt hier nu een les over geven in jouw bovenbouwgroep? Je vraagt je misschien af hoe je hier nu mee moet starten? Juf Joyce to the rescue! Joyce maakt al een lange tijd video’s op YouTube en laat hier ook zien hoe zij lesgeeft over mindset in haar groep 8. Het is fijn om een andere leerkracht het ook echt uit te zien leggen in de praktijk. Bekijk hier een video met een les over fixed en growth mindset van Joyce.
 3. Ga gewoon beginnen!

  Mijn derde tip is misschien een flauwe, maar ga gewoon beginnen. Er is onwijs veel materiaal te vinden op internet. Er zijn zelfs hele methodes ontwikkeld, maar deze heb je niet nodig om te starten met mindsetlessen in jouw groep. Haal ideeën uit de website en de video’s van tip 1 en 2 en je kunt aan de slag.
  Wist je dat op mijn website ook (gratis) downloads te vinden zijn over mindset? Zo heb ik een display over de leerkuil en kun je je eigen mindsetmuur maken.

Ik ben benieuwd of je aan de slag bent gegaan met mijn tips. Laat het vooral weten onder dit bericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *